Hi hia dues fotos del monestir de Ripoll que han estat generalment molt mal utilitzades.
Es tracta d'aquestes dues fotos:
Es tracta de dues fotos fetes pel fotògraf barceloní Marc Sala, per il·lustrar el llibre de Josep Maria Pellicer i Pagès, Santa Maria de Ripoll (1878).
Sabem que aquestes fotos foren fetes a començaments de 1877, ja que ens consta que Ramon Arabia ja veure aquestes fotos a Ripoll en la seva anada, abans d'onze d'agost d'aquest any, segons relata a a "Memoria llegida en l'Associació Catalanista d'Excrusionjs Científicas" a La Renaixensa (Any VII. Tomo II, núm. 9, setembre de 1877, pp. 181-196, p. 193).
I perquè dic que son unes fotos molt mal utilitzades?
Doncs pel fet que aquestes imatges tant impactants del interior de l'església del monestir de Ripoll, al cap de cinc anys, el 1883, ja no eren possibles.
La situació va modificar-se molt ràpidament, entre 1877 i 1883, amb la reconstrucció de tota la paret del sudoest de la nau central , quan es va reconstruir el "machón" que donava suport a la volta del creuer esquerra i, per donar consistència a aquest pilar es varen reconstruir lesvoltes que mancaven per completar tota la paret.
Aquests obres, seguint el model arquitectònic que hi havia a la paret nordest, foren fetes sota la direcció de l'arquitecte provincial de Girona, Martí Sureda, pel mestres d'obres Joan Martí Font.
Així, doncs, quan el 1886 el bisbe de Vic Josep Morgades encarrega a Elias Rogent de les obres de reconstrucció del monestir de Santa Maria de Ripoll es troba amb aquesta paret ja reconstruïda.
Mostrar aquesta foto com un exemple de com estava el monestir de Ripoll a l'iniciar-se les obres d'iniciativa episcopal, és fer una flac favor a la veritat i a les dues fotografies.
L'existència d'aquesta paret reconstruïda suscita altres qüestions, però en tot cas cal utilitzar aquestes dues fotos, clarament datades i amb autor, que responen a una moment determinat i que va canviar en un curt espai de temps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada